
Die vraag werd vaak aan mij gesteld de afgelopen periode. Het is duidelijk dat er nog wat missiewerk verricht moet worden.
Dat zijn de eerste twee zinnen uit de inleiding die ik schreef voor onze eerste nieuwsbrief. Inmiddels zijn we aanbeland bij nummer 50 en wordt de vraag aanmerkelijk minder vaak gesteld. Ook hebben we in de zes jaar dat saMBO-ICT nu bestaat, de tilde in de naam en het logo vervangen door een liggend streepje. Was handiger in het gebruik. Overigens is nieuwsbrief nummer 1 nog altijd beschikbaar op onze website. In die nieuwsbrief onder andere een artikel over onderwijslogistiek, een onderwerp dat met de komst van de keuzedelen opnieuw in de belangstelling staat.
Steeds meer aandacht gaat naar allerlei privacyaspecten binnen de instellingen. Dat komt door de strakkere regelgeving, maar ook vanwege de aandacht die er maatschappelijk is. Het uitbrengen van de PIA Intergrip zal dan ook niet het laatste onderzoek zijn. Dergelijke scans, gericht op informatiebeveiliging en op de privacyaspecten, zijn voor elke instelling van belang.
Jan Bartling
34e saMBO-ICT Conferentie 29+30 september ROC Nijmegen

Vrijdag starten we met Daan Quakernaat. Daan is een gepassioneerd spreker, enkele kernwoorden ‘kathedralen bouwen’, ‘angst voor risico’ ‘gebrek aan passie die nodig is voor innovatie en groei’ en ‘ruimte vrijmaken om mooie dingen te maken’. Het hoofddeel van de dag bestaat gewoonte getrouw uit workshops voor en door instellingen waarbij de invloed van innovatie op de dagelijkse praktijk ruim aandacht zal krijgen en we daarnaast een aantal ‘ronde tafel gesprekken’ organiseren. We sluiten de dag af met Erno Mijland. Erno is Manager Innovatie bij Innofun in Venlo en hanteert ‘alles kan altijd beter’ als credo.
Kortom, redenen genoeg om de agenda markering te handhaven en uit te kijken naar de uitnodiging in juni voor ‘twee dagen historisch Nijmegen’.
Gebruikersdag 13 juni 2016
De komende gebruikersdag zal weer voor het grootste deel in het teken staan van Doorontwikkelen BRON. Naast een algemene update zal er uiteraard aandacht zijn voor de Veldtest, al zullen we ons daarin beperken, omdat daar aparte bijeenkomsten voor zijn georganiseerd eind mei/begin juni. Gelijktijdig met Doorontwikkelen BRON wordt ook de White Label koppeling van SBB vernieuwd. Al eerder is daar op hoofdlijnen over verteld, maar nu de bouw bijna klaar is, kan er meer in detail over gepresenteerd worden. Tenslotte zal er ook nog kort iets worden verteld over de Monitor Keuzedelen, die deze herfst van start gaat.
Presentaties van alle voorgaande gebruikersdagen zijn te vinden op de saMBO-ICT site onderGebruikersdagen.
Gebruikersdag IBP in het mbo

De netwerkbijeenkomsten zullen in eerste instantie met een beproefd concept worden opgezet, dat we lenen van het netwerk van informatiemanagers. De opzet is dat we in de middag met elkaar een thema bespreken en daarbij vaak een deskundige uitnodigen. Maar zeker zal er ook ruimte zijn om de eigen kennis en ervaringen te delen en bespreken op welke wijze je de uitdagingen van alledag tegemoet kunt treden. We sluiten de dag informeel af met een lopend buffet waarbij er voldoende gelegenheid is tot uitwisseling en het smeden van allerlei allianties en samenwerkingen.
Mocht je vanuit jouw instelling interesse hebben en geen uitnodiging ontvangen hebben, meldt je dan bij Leo Bakker.
Gebruikersdag Qlik

Het volledige programma is te vinden op onze website.
Aanmelden:
U kunt zich aanmelden via dit formulier.
De gebruikersdag is alleen toegankelijk voor saMBO-ICT leden en genodigden.
Gebruikersgroep TOPdesk

Ambassadeursnetwerk mbo

We hebben een mooi programma samengesteld. Zo verzorgt Michel van Ast (Kleppen dicht!) de inleiding en laat Margriet Wassing ons aan de slag gaan met blended learning. Tenslotte geeft Frans Schouwenburg een voorpresentatie van een nieuwe Kennisnet uitgave voor het mbo:
Dat kan bij ons niet!
Deze bijeenkomst is bedoeld voor de deelnemende ICT ambassadeurs vanuit de mbo instellingen.
Meer weten, meedoen?
Neem dan contact op met Willem Karssenberg.
Neem dan contact op met Willem Karssenberg.
MBO-congres 23 mei 2016

Het thema is dit jaar ‘Leren van elkaar’
Meer informatie over het programma en de workshops vindt u opdeze pagina, waar u zich ook kunt aanmelden. Dit congres is bedoeld voor de MBO scholen/instellingen.
Bijeenkomst schonen kernregistraties

Document management van zowel papieren als digitale documenten heeft de laatste jaren serieus aandacht gekregen. Dit is de openingszin van een document
Vrijdag 24 juni 13.30-16.00 uur organiseren saMBO-ICT en Kennisnet in Woerden een bijeenkomst voor leveranciers van (kern)registratiesystemen voor student gegevens waarin we op basis van het wettelijk kader samen in gesprek gaan over dit onderwerp en de weg naar praktische realisatie. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via dit formulier.
Programma MBOcloud

De stuurgroep heeft zich op donderdag 12 mei over de volgende vier onderwerpen gebogen:
- Exploitatiemodel. (Vanuit dit model kan worden bepaald welke financieringsbronnen er voor MBOcloud zijn en in welke mate zij bijdragen.)
- Beleidsvoorstel over het marktmeesterschap. (Wat is wijze waarop SURFmarket regie over de keten zal voeren?)
- De door de instellingen bepaalde voorlopige minimale functionaliteit MBOcloud. (Met welke functionele mogelijkheden plus dienstverlening kan een eerste beperkte live-gang worden gedaan?)
- Start van de 2e fase: de realisatie. Deze fase kent twee delen. In deel A (make or buy?) wordt gestart met het bevragen van de markt om uit te zoeken of er leveranciers zijn die (delen van het) platform tegen voor ons acceptabele/interessante voorwaarden kunnen leveren. In deel B wordt de omgeving ‘gebouwd’ met gekochte en/of zelfgemaakte functionaliteiten.
Masterclasses IBP

Afspraken over gegevensuitwisseling BPV

Aan de andere kant is het in belang van SBB, om goed toezicht te kunnen houden op de kwaliteit van de stagebedrijven, dat bekend is bij welke bedrijven stages worden gevolgd. Een goede vastlegging van gegevens is daarom ook voor SBB van belang.
Om de onderlinge afhankelijkheid te erkennen, is een set afspraken gemaakt tussen MBO Raad, SBB en saMBO-ICT. In deze set afspraken worden uitspraken gedaan over verantwoordelijkheden, over de kwaliteit van gegevens en over monitoring. Met deze afspraken willen we de komende tijd de kwaliteit van de gegevensuitwisseling versterken.
Flexibilisering vraagt om leergang onderwijslogistiek

saMBO-ICT is daarom dit voorjaar een verkenning gestart naar het opzetten van een leergang onderwijslogistiek. De behoefte aan een dergelijke leergang blijkt, zoals verwacht, groot te zijn. De grote vraag is echter hoe deze leergang in te vullen. Met diverse instellingen en experts zijn daarom gesprekken gevoerd over de inhoud van de leergang.
Belangrijk uitgangspunt van de leergang is dat instellingen van elkaar kunnen leren, en dat er ook meer kennis over logistiek van buiten de onderwijssector benut wordt. Daarnaast moet de opleiding, in tegenstelling tot de huidige aanbieders, meer gericht zijn op het strategisch beleid binnen de instelling. Flexibilisering van het onderwijsaanbod vraagt om een heldere visie op de organisatie van het onderwijs en een gemeenschappelijke aanpak. Doelgroep is daarom ook directie en management vanuit zowel het onderwijs als de bedrijfsvoering binnen de instelling. Onderwerpen die tijdens de leergang in ieder geval aan bod komen zijn: Wetenschappelijke kennis over logistiek, organisatie van onderwijslogistiek, optimalisatie van onderwijslogistieke processen en sturen op onderwijslogistiek.
Het plan is om na de zomer de leergang in pilotvorm uit te voeren met een aantal instellingen. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn of suggesties dan wel vragen hebben ten aanzien van deze leergang, dan vernemen wij het graag. Stuur uw reactie naar: Tonny Plas.
Doorontwikkelen BRON

Ondertussen is er door veel scholen en DUO flink gewerkt aan het Data op Orde traject, waardoor grote voortgang is geboekt. Tot nu toe werden de Data op Orde bestanden gemaakt met query’s. Een dezer dagen komen deze bestanden voor het eerst beschikbaar uit de proefconversietools van DUO. We zijn heel benieuwd wat dat oplevert. Mocht dit vragen opleveren, stel die dan vooral. DUO heeft er een speciale mailbox voor geopend.
Tijdens het MBO-congres op 23 mei worden verschillende workshops over Doorontwikkelen BRON gegeven en ook op de saMBO-ICT gebruikersdag op 13 juni is het hoofdthema weer Doorontwikkelen BRON.
Zie de pagina Doorontwikkelen BRON voor alle informatie over dit programma. Vindt u daar niet wat u zoekt, stel uw vraag dan aan een van de leden van het implementatieteam.
Leveranciersbijeenkomst Lerarenregister

Een werkgroep bestaande uit medewerkers van een aantal instellingen (HRM en Informatie-management), MBO Raad, saMBO-ICT, DUO en OCW is bezig met het uitwerken van een gezamenlijke aanpak die werkbaar is voor de grootste gemene deler onder de instellingsbesturen. Omdat ook de leveranciers van Personeelssystemen een belangrijke rol hebben in dit traject willen wij ze graag informeren over de laatste stand van zaken tijdens een bijeenkomst op 8 juni bij de MBO Raad in Woerden (10.00-12.30 uur). Inmiddels hebben de bij ons bekende leveranciers een persoonlijke uitnodiging ontvangen.
Mocht uw organisatie deze niet ontvangen hebben, dan kunt u zich ook hier aanmelden.
Digitaal Aanmelden MBO

In de nieuwsbrief van februari 2016 is toelichting gegeven op de verbeteracties die saMBO-ICT met DUO heeft afgesproken. Namens saMBO-ICT is Twan Smets inmiddels gestart als ketenregisseur/implementatiemanager. Samen met DUO ondersteunt hij instellingen die zich oriënteren op of al daadwerkelijk gaan aansluiten op deze dienstverlening. Twan is bereikbaar via twan.smets@sambo-ict.nl of 06-51561444.
Binnenkort worden alle onderwijsinstellingen ook via een e-mailbericht aan hun contactpersonen geïnformeerd over deze ondersteuning. Tevens wordt daarmee een inventarisatie uitgevoerd naar de plannen om aan te sluiten, de voortgang en eventuele belemmeringen.
Uiteraard kunnen instellingen ook nu al Twan benaderen voor informatie of ondersteuning.
Onderzoeksconferentie 2016

De conferentie richt zich op bestuurders, managers en leraren van po, vo en MBO die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek naar ict-gebruik in het onderwijs. Tijdens de Onderzoeksconferentie word je in korte presentaties bijgepraat over de meest actuele bevindingen. Je ontdekt wat écht werkt in de praktijk.
Meer informatie en het programma is te vinden op deze pagina.
Dat kan bij ons niet!

Het boek wordt na afloop van de Onderzoeksconferentie in de Flint in Amersfoort gepresenteerd.
De belangrijkste les uit dit boek is: stel niet de school als organisatie centraal, maar de student.
Het boek is vanaf 15 juni via kennisnet.nl gratis te downloaden als pdf of te bestellen als geïllustreerd boek.
Kennisnet trendrapport

Het ‘Technologiekompas voor het onderwijs – Kennisnet Trendrapport 2016-2017’ helpt scholen bij het maken van de juiste keuzes. Het rapport beschrijft technologische ontwikkelingen waarmee scholen nu en in de toekomst worden geconfronteerd. Het helpt scholen navigeren in een wereld vol technologische trends en hypes, die zich in razend tempo blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan robots, virtual reality en learning analytics. Belangstelling gewekt? Lees dan het uitgebreide artikel bij Kennisnet of ga gelijk naar het Trendrapport.
Deze 7 dingen moet je weten over de nieuwe Europese privacywet

Het is belangrijk om tijdig aan de slag te gaan, om straks te voldoen aan de Europese wetgeving. Er is al veel geregeld voor scholen. Lees in dit artikel welke dingen je nu al kunt doen.
SURFmarket start Europese Aanbesteding Telefonie

Voor de publicatie van de aanbestedingsdocumenten hebben de instellingen de gelegenheid om eisen en wensen voor deze aanbesteding kenbaar te maken.
Meer informatie is hier te vinden.
Vragen van en aan collega's

Discussies op LinkedIn
Behalve in de Vraagbaak worden er ook discussies gestart en vragen gesteld in de LinkedIn groep van saMBO-ICT.
Deze groep telt inmiddels al 1000+ leden.
Tenslotte een dringend verzoek aan leveranciers om onze LinkedIn groep niet te gebruiken als reclamemedium. Reageren op vragen is natuurlijk prima...